Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.6.2018. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2018. Tarkennuksena alla olevaan tekstiin Kari Mäkisen eläkkeelle siirtymisen ajankohta. Muutin myös otsikkoa. Toukokuussa, kun kirkolliskokous kokoontuu seuraavan kerran, Mäkinen johtaa edelleen puhetta, mutta hänene seuraajansa on jo valittu.

Kirkolliskokouksen syysistuntoviikko 2017 alkaa reformaation juhlamessulla Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 5.11. klo 10. Sitä varten lähden Turkuun varhain sunnuntai-aamuna. Päivä jatkuu juhlalla Logomossa.

Varsinaisten kokousasioiden pariin päästään maanantaina. Viikolle antaa lisämerkitystä, että arkkipiispa Kari Mäkinen toimii viimeistä kertaa kirkolliskokouksen puheenjohtajana. Ensi keväänä arkkipiispa on vaihtunut. Näkyykö tai tuntuuko käynnissä olevan uuden arkkipiispan vaali jotenkin viikolla, jää nähtäväksi?

Piisparivistössä on nyt jo vaihtunut Helsingin piispa, kun Teemu Laajasalo ottaa paikan nuorimpana piispana.

Kevätistuntoviikon jälkeen oma hallintovaliokuntani piti yhden kokouspäivän Helsingissä. Käsittelimme kirkon jäsenaloitteen kehittämistä. Espoon hiippakunnan kirkolliskokousedustajat puolestaan järjestivät viikko sitten seurakuntalaisille Espoonlahden kirkossa infon tulevan kk-istuntoviikon asioista. Se oli kirkkokahvien yhteydessä, joten väkeä oli paljon. Eniten kiinnosti avioliittoasia.

Jotain asialistasta:

Kuullaan tulevaisuusvaliokunnan mietintö kirkon nelivuotiskertomuksesta 2012 – 2015. Käsittely on hieman myöhässä, kun ollaan jo puolivälissä seuraavaa nelivuotiskertomusta. Vähän nopeampaan sykliin pitäisi päästä, jos halutaan, kuten pitää haluta, että kertomus jotenkin ohjaisi tulevaa toimintaa.

Varmaan odotetaan seurakuntavaalilain tarkistamista, josta seuraa ensi vuoden seurakuntavaalien ajankohta.

Kaikkien syyskokousten asialistalla on aina seuraavan vuoden talous- ja toimintasuunnitelmat, niin kirkossakin. Siitä saadaan esitykset, käydään lähetekeskustelua ja saadaan talousvaliokunnan mietintö.

Iso asia on tulevaisuuspaketti, jonka 17 osaa kirkolliskokous keväällä lähetti kirkkohallitukselle. Kirkossa ei hötkyillä. Nyt kuullaan, miten ja millä alustavalla aikataululla pakettia ryhdytään purkamaan. Tekemistä paketissa riittää moneksi vuodeksi.

Eikö avioliittoa käsitellä lainkaan? Kyllä käsitellään. Saadaan piispojen selvitys avioliittoon vihkimisestä luopumisen vaikutuksista, siis mitä vaikuttaisi, jos luovuttaisiin. Piispat esittävät, että vihkioikeudesta ei luovuta. Liitteenä on Eila Helanderin yhden hengen komitean selvitys, jossa suositellaan, että ei luovuta. Siinä myös esitetään, että samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen sallittaisiinkin, vaikka virallisesti oltaisiin toista mieltä. Piispat esittävät, että Helanderin selvitys otetaan huomioon, kun nykyisen avioliittolain vaikutuksia kirkossa käsitellään.

Avioliitosta ei kuitenkaan nyt päätetä, vaan ehkä vasta keväällä 2018, kun käsitellään sitä koskevaa aloitetta, toivottavasti.

Ainakin tällaisia asioita viikon aikana käsitellään. Torstaina on tarkoitus istuntokausi päättää.

****

Olen ennenkin verrannut kirkolliskokousviikkoa liukumäkeen, jossa intensiivinen ja täyteläinen kokousviikko sujahtaa nopeasti ohi. Sen aikana ei juuri ehdi maailman tapahtumia tai edes säätä seurata. Täysistunnot, valiokunnat, taukokokoontumiset ja ruokapöytäkeskustelut (tärkeitä nekin) täyttävät päivät ja illat.

No, lenkille toivoisi pääsevänsä jonain iltana tai muutamana aamuna.

Oman kk-urani alkuvuosina yhtenä iltana tehtiin retki johonkin kohteeseen, mutta nyt sekin on jäänyt, kun viikkoa lyhennettiin päivällä.

Kirjoittelen tähän blogiin jälleen tapahtumista päivittäin sen mukaan kuin ehdin ja jaksan ja tekniikka toimii.