Maanantai-ilta

Illan täysistunnosta: Kirkkojärjestykseen esitetään pykälää lapsivaikutusten arvioinnista. Taustalla on edustaja-aloite parin vuoden takaa. Sen uusin vaihe on kirkkohallituksen esitys, joka oli nyt lähetekeskustelussa. Lapsena pidetään alle 18-vuotiaita. Tämä Lava koskee myös toimintaa, ei vain hallintoa. ”Menettelyn avulla voidaan saada selville lapsen etu”, selvitti kirkkoneuvos Huokuna kirkkohallituksesta.
Asia sai runsaasti kannatusta ja lähetettiin lakivaliokuntaan. Päätös tehtäneen vielä tällä viikolla.

Ilmassa on myös tarve kehittää muutoinkin seurakuntalaisten kuulemista muutenkin kuin vain vaaleissa. Nuorten osalta siitä puhutaan torstaina ja se liittyy myös seurakuntarakenne-esitykseen.

Valtio maksaa kirkolle ja edelleen seurakunnille korvausta tai avustusta, miten vain, kirkon hoitamista yhteiskunnallisten tehtävistä, joita ovat hautausmaiden hoito, kulttuurihistorialliset rakennukset, ehkä myös lapsi- ja nuorisotyö. Lähinnä se koskee hautausmaita.

Nyt esillä on kaksi vaihtoehtoa: tähänastinen osuus yhteisöverosta (suhdanteista riippuvainen) tai lakisääteinen avustus (ehkä vakaampi). Kumpi on kirkon kannalta parempi? Mahdollinen muutos merkitsisi eri seurakunnille joko plussaa tai miinusta nykyiseen verrattuna, koska avustuksen jakoperusteena olisi väestö, ei yritysten määrä.

Seurakuntarakenteen ympärillä on kahdenlaista ilmaa. Se puhuttaa käytävillä kaikkein eniten. Lähetekeskustelussa esitystä kiiteltiin, mutta myös vastustettiin, enemmän tai vähemmän. Joku sanoi, että se on kokonaan huono, halusivat korjata joitakin kohtia.

Vastustettiin mm kaikkien seurakuntien kuulumista johonkin yhtymään, omaisuuden tai päätösvallan siirtoa yhtymälle, maallikkopuheenjohtajia, raskautta ja diakoniaviran pakollisuuden puutetta. Siis ei mitään uutta, ollaan kuin lähtöruudussa. Mutta esitys on minusta hyvä, hyvä kompromissi. On katsottava pidemmälle!

Tuntuma on, että enemmistö kannattaa esitystä, mutta riittääkö se määräenemmistöön? Asia selvinnee ensi marraskuussa.

Asiaan odotetaan vielä laintarkastajien ja piispojen uutta lausuntoa sekä lakivaliokunnan mietintöä kirkkohallituksen esityksestä ja hallintovaliokunnan lausuntoa, mitkä kaikki ovat selvillä marraskuun istuntoon mennessä.

Tiistaina on perinteinen ministerivierailu iltapäiväkahvien merkeissä. Muutoin valiokuntatyötä ja täysistuntoja.

Luostarissa on hiljaista ja yksinkertaista, muttta langaton verkko.