Lapuan piispa Simo Peura oli viimeistä kertaa kirkolliskokouksessa. Hän jää eläkkeelle helmikuussa ja käynnissä on uuden piispan valinta. Simo Peuraa kiitettiin ja saipa hän muistolahjankin mukaansa. Juhlahetken jälkeen hän lähti kansainväliseen kokoukseen. Työ jatkuu vielä.
Simo Peuran kanssa olen ollut kaksi ja puoli kautta hallintovaliokunnassa.
Tulevaisuusvaliokunta koki eilen yllätyksen, kun sen ajatus strategian käsittelystä myös kirkolliskokouksessa tyrmättiin. Tänään puheenjohtaja Katri Korolainen harmitteli oikeutetusti, että kukaan ei tuonut tuota asiaa esiin jo elokuun lähetekeskustelussa tai kuluneiden kuukausien aikana, kun aloite on ollut esillä. Siinä on vähän samaa, kuin tapahtuu kunnallispolitiikassa: jonkin oivalluksen kanssa tullaan esiin vasta päätöksen tekemisen kalkkiviivoilla.
Kirkko Suomessa -brändin pohdinta siirtyi kirkon viestinnän kehittämishankkeeseen. Pelkkää kirkko - sanaa on aloitteessa pidetty virheellisenä ja epäoikeudenmukaisena muita kirkkokuntia ajatllen. Luterilaisten lisäksi on muitakin kirkkoja. Toisaalta Kirkko Suomessa, jota varsinkin facebookissa käytetään, on iskevä ja helppo ymmärtää. "Evankelis-luterilainen" kun on hieman vaikea.
Arkkipiispa Tapio Luoma kuvasi jälleen kirkolliskokousta synodiksi (= tie), jossa me kirkon edustajat olemme yhteisellä matkalla. "Mikä on viisasta, mikä on oikeus", pohti Luoma asioiden käsittelyn ja päätösten tekemiosen vaikeuksia. Päättäjällä on suuri vastuu. Jokainen voi kuitenkin olla oma itsensä, ja erimielisyyksistä huolimatta olemme samalla tiellä.
Itseäni vähän arveluttaa tuo "kirkon edustajat", se epäilyttää sikäli, että siinä jäsenet jäävät kovin kauaksi.
Nelivuotiskausi on puolivälissä. Tämä istuntoviikko on päättynyt ja lähdetään kotimatkalle.
”Näillä mennään”, kuten Simo Peura sanoi poistuessaan täysistunnosta.