Avioliittokeskustelua jatkettiin kirkolliskokouksessa jälleen kerran tänään (tiistaina).  Pientä värähtelyä siinä havaittiin, kun puolin ja toisin myönnettiin tarve etsiä yhteistä tietä.

 Kyse on siis edelleen piispojen selvityksestä, pitäisikö kirkon luopua vihkioikeudesta ja mitä siitä seuraisi. Kirkko jatkaa avioliittoon vihkimistä, siitä ollaan lähes yksimielisiä.

Mutta ketä vihitään ja siunataan? Siitä ollaan tasan kahta mieltä. Käytännössä keskustellaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä. Muutamat aikaisemmin sen vastustajina esiintyneet edustajat ovat eilen ja tänään puhuneet kompromissin mahdollisuudesta. Eilen niin esiintyi Jouni Turtiainen, tänään Arto Antturi. Helppoa ei ennakkokäsityksistä poikkeaminen taida olla.

Moni onkin ilmoittanut, että kompromissi ei ole mahdollinen.  Kaikkien vihkimisen kannattajat ovat puolustaneet kantaansa ja tuntuvat olevan valmiita myös kompromissiin. Päätöksiä tehdään vasta ensi vuoden toukokuussa.

Uskon, että molemmat puolet rakastavat tätä kirkkoa. Nyt on vain löydettävä yhteinen tie eteenpäin.

Seurakuntavaalit viikkoa myöhemmäksi

Seurakuntavaalit on perinteisesti käyty neljän vuoden välein isänpäivänä. Nyt esitys on, että vaalipäivä olisi marraskuun 3. sunnuntai ja ennakkoäänestys marraskuun 1. sunnuntaita seuraavalla viikolla ti – la. Uutta olisi, että myös lauantaina voisi äänestää ennakkoon.

Lisäksi myös seurakuntavaaleihin tulisi sääntö, että ehdokkaat ja heidän läheisensä eivät voisi toimia vaalilautakunnassa. Iso muutos olisi myös, että seurakuntatoimiston ei  enää tarvitse olla äänestyspaikkana.

Seuraavat vaalit ovat ensi syksynä.

Nelivuotiskertomus luotaa tulevaisuuteen

Edellisessä nelivuotiskertomuksessa painottuivat laskevat käyrät, joita keskustelussa surkuteltiin. Nyt käsillä oleva kertomus katsoo tulevaisuuteen ja keskustellaan, mitä tehdään lähivuosina.

Tulevaisuusvaliokunnan mietinnössä painotetaan kolmea asiaa: kristillisen uskon välittämistä meidän lapsillemme ja tuleville polville, yhteiskunnan sirpaloituminen ja kirkko yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ministeri puhui lukutaidon puolesta

Perinteiseen tapaan opetusministeri (=kirkollisten asioiden ministeri) Sanni Grahn-Laasonen toi kokousviikon tiistaina valtiovallan tervehdyksen ja tarjosi kakkukahvit.

Ministeri palasi vielä reformaation merkitykseen ja korosti kirkon merkitystä lukutaidon leviämiseen. Lukutaidon puolesta on jälleen nyt tehtävä työtä. Ministeri esimerkiksi kehotti  vanhempia lukemaan lapsille iltasatua, joka on tärkeätä mielikuvituksen kehittymisen ja lukuharrastuksen syttymisen kannalta.

Kirkossa on viime vuosina puhuttu iltarukouksen puolesta. Se on hyvä eväs elämän varrelle.

Viikko on puolessa.

Avioliittokeskustelu jatkuu vielä ja talousvaliokunnan mietintöä kirkon ensi vuoden budjetista odotetaan.