Joutuiko kirkolliskokous "hyperhyökkäyksen" kohteeksi?

Maanantaina puhutti edustajia heidän saamansa sähköposti, jossa esitettiin seurakuntarakenteen kehittämistä jo pitkälle valmistellun yhtymämallin sijaan hiippakuntamallilla. Sopan hämmentäminen lähettämällä kirkolliskokousedustajille sähköpostilla syysistuntoviikon ensimmäisen kokouksen alkaessa ajatus uudelleen lämmitetystä hiippakuntamallista ei tuntunut kovin tyylikkäältä tai ”raikkaalta”, kuten he itse sitä kutsuivat. Mieluummin se tuntui paluulta vanhaan ja koordinoidulta yritykseltä vaikuttaa päättäjiin ulkoapäin pienimuotoisella ”hyperhyökkäyksellä”.

Se ei tuntunut kovin kivalta, kun on pari vuotta tehty työtä tosissaan uuden hallintorakenteen toteuttamiseksi matkan varrella tehtyjen linjausten mukaisesti. Hiippakuntamalli oli aikanaan esillä ja se hylättiin. Uudessa versiossa siitä ei ole juuri uutta. Ei se huono ole, mutta päätös on siltä osin tehty.

Minusta ei ole järkevää palata taas kerran lähtöruutuun, sillä kuten maanantaina täällä esillä olleista talousluvuistakin kävi ilmi, olosuhteet muuttuvat nopeasti; on tekojen aika.

Sinänsä ero yhtymä- ja hiippakuntamallien välillä ei ole kovin suuri. Periaatteessa kyse on samasta asiasta: varsinainen toiminta jatkkuu seurakunnissa, jotka nimeä myöten säilyvät, mutta osa toiminnan tukitehtäviä otettaisiin suuremmille hartioille, yhtymään tai hiippakuntaan.

Nyt viimeistelyssä olevan yhtymämallin yksi täysistunnossa vahvistettu peruslinjaus on seurakuntalähtöisyys. Hiippakuntamalli veisi eräiltä osin päätöksentekoa kauemmas seurakunnista. Olen ollut johdonmukaisesti seurakuntalähtöisen mallin takana, muun muassa siksi, että se sai kirkolliskokouksen täysistunnossa niin laajan tuen.

Kirkossa on tapana keskustella loputtomasti ja vältellä päätösten tekemistä. Elää toki sellainenkin traditio, että melkein kaikkea mitä kirkkohallituksessa tehdään, on vääränä vastustettava. Ikään kuin siellä ajettaisiin jonkun muun kun meidän parasta. Kaipa siinä lopulta on kyse vallasta.

Todettakoon vielä, että mitään uutta esitystä tai ehdotusta seurakuntarakenteesta ei kirkolliskokouksen käsittelyssä tällä syysistuntoviikolla ole.