Mikä on kirkon paikka yhteiskunnassa?
Kirkolliskokous 2020–2023 päättää nelivuotisen kautensa 6. marraskuuta, Kustaa Adolfin päivänä alkavalla viikolla Turussa. Paikan nimi on vaihtunut: Turun kr. opisto on muuttanut nimensä Linnasmäen opistoksi.
****
Kr. häipyy vähitellen sivummalle. Esimerkkejä:
Kotipitäjäni oppikoulu perustettiin vuonna 1929 ja oli aikaisemmin nimeltään Nurmijärven kristillinen yhteiskoulu. Nyt se on jo vuosia ollut vain Nurmijärven yhteiskoulu.
Tähän ehkä liittyy menneen viikon uutinen, että ”Nurmijärven seurakunnan iltapäiväkerhot muuttuvat tunnustuksettomaksi”. Häly aiheutti pienen somekohun.
Nopeimmat lukivat uutisen niin, että seurakunnan koko lapsi- ja nuorisotyö muuttuu tunnustuksettomaksi. Somettajat ihmettelivät, miten seurakunta voi sellaista tehdä, ja voiko se enää olla seurakunta jne. Mielikuvitus loi puitteita ”tunnustuksettomuudelle”. Joku jo ehkä ajatteli, minkälainen on ”tunnustukseton” messu?
Kirkkoherra yritti saada oikeaa tietoa perille, mutta sehän on vaikeata, kun uutisratsukko laukkaa jo kaukana väärin tiedoin.
Kysehän on yhteistyöstä kunnan kanssa. Seurakunta on kunnan alihankkija, jolloin kunta määrää puitteet.
Seurakunta voisi toki lopettaa yhteistyön. Siitä lapset kärsisivät, ja minusta on silti hyvä, että srk järjestää yhä näitä iltapäiväkerhoja. Ne kokoontuvat kuitenkin seurakunnan tiloissa ja kerhoja pitävät seurakunnan työntekijät. Perinteitäkin voitaneen yhä pitää esillä.
Kristillisyys tulee esille muutoinkin kuin muotomenojen kautta. Kristillisyyttä voi elää todeksi monella tavalla.
Suunta yhteiskunnassa on, että uskontoa kammetaan pois julkisilta paikoilta. Onko siitä hyötyä vai vahinkoa yhteiskunnalle? Minusta se on vahinko.
****
Kirkolliskokous päättää nyt nelivuotisen kauden. Helmikuussa pidetään vaalit, joissa valitaan uudet edustajat kirkolliskokoukseen ja hiippakuntavaltuustoihin. Näiden työkausi alkaa toukokuussa.
Viikon aikana käsitellään vielä paljon asioita ja tehdään merkittäviä päätöksiä. Perinteisesti syksyn kokouksessa päätetään kirkon seuraavan vuoden budjetista ja toimintasuunnitelmista. Monia valiokuntien mietintöjä tulee viikon aikana päätettäväksi. Uusia hankkeita ei enää aloiteta.
Oma hallintovaliokuntani on valmistanut mietinnön kiusaamisen vastaisesta työstä seurakunnissa.
Työt aloitetaan maanantaina valiokuntien kokouksilla ja avajaismessulla, jonka toimittamisesta vastaa tällä kertaa Espoon hiippakunta.
Tiistaina juodaan valtiovallan edustajan tarjoamat kahvit ja tavataan ehkä uusi kirkkoministeri. Torstai-iltana vietetään kauden päättäjäisiä ja perjantaina kokoonnutaan päättäjäismessuun Turun tuomiokirkkoon.
Kirjoittelen jälleen kirkolliskokousblogiini päivittäin kuulumisia. Vähitellen mielessä pyörii jo itselläni kolmen nelivuotiskauden yhteenveto, mutta palataan siihen myöhemmin.