Keskiviikon asioita kirkolliskokouksessa

Kirkon Ovet auki-strategia tuli kirkolliskokoukselle tiedoksi. Kirkkohallitus oli sen jo päättänyt. ”Se on kompromissi eri näkemyksistä sekä yleistajuinen kokonaiskuva kehityssuunnista", selvitti kansliapäällikkö Pekka Huokuna.

Strategia on tarkoitettu seurakuntien avuksi. Paikallisesti on katsottava, miten sitä sovelletaan. ”Parhaimmilla se vie meidät toivon tielle”, maalaili kansliapäällikkö.

Strategia linjaa yhteistä suuntaa. ”Kirkon tehtävänä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta.”

Piispa Teemu Laajasalo kehotti tekemään, ei vain suunnittelemaan. Jeesus ei kehottanut menemään ja suunnittelemaan vaan että menkää ja tehkää.

Hän esitti osin liike-elämästä lainaten keinoja strategian toteuttamiseen: Tarjonta lisää kysyntää. Vietä aikaa asiakkaiden kanssa. Kiinnostu heistä, jotka eivät ole kiinnostuneita meistä. Ihmiset haluavat olla tarpeellisia. On johdettava tavoitteita.

Lopulta Laajasalon sanomasta innostuivat sekä yleisö että puhuja sen verran, että puheenjohtaja Pertti Rajala joutui pyytämään edustajia rauhoittumaan.

****

Nelivuotiskertomuskeskustelu jatkui mielenkiintoisena. Siinä käsiteltiin laajasti hengellisyyden eri muotoja ja yritettiin tulkita aikojen merkkejä. Jonkun verran oli oikeaa dialogia. Näitäkin selvitettiin, miten suhtautua joogaan ja uushengellisyyteen.

Edustaja Jukka Hautala kysyi arkkipiispan avajaispuheeseen viitaten, ”haemmeko me tässä varmuutta vai myös totuutta”?

Piispa Jukka Keskitalo toivoi, että nyt laitetaan uutta matoa koukkuun. ”Tarvitaan toimintasuunnitelmaa, tilannekuva jo on. Nyt on toiveikkuuden aika”, evästi piispa Keskitalo tulevaisuusvaliokuntaa.

Piispa Kaisamari Hintikka toivoi 4v-kirjan tulevan seurakuntiin työvälineeksi. Hän piti kirkon identiteetin käsittelyä keskustelussa tärkeänä ja kysyi, käytämmekö kieltä, jota ne ihmiset ymmärtävät, joiden luo meidän tulee mennä? (Ei käytetä,kirjoittajan huomautus.)

Pekka Simojoki toi terveisiä Etiopian Megane Jesus-kirkosta. Miksi se kasvaa? Piispa Hintikka tiesi, että siellä seurakuntalaiset eivät ole toiminnan kohteita vaan tekijöitä.

Patriarkaalisen teologian purkamista vaadittiin ja kysyttiin, mitä on feministinen teologia.

****

Avioliitto ponnahti jälleen kyselytunnilla pintaan. Kirkkoherra Sammeli Juntunen kysyi, miten seurakunnissa tulee suhtautua sateenkaaripappien ilmoitukseen, että he vastoin kirkon virallista kantaa vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja ja sanovat sen olevan ok.

Arkkipiispa Tapio Luoma vastasi, että avioliittokysymys jakaa kirkkoa ja meidän on kyettävä elämään erimielisinä yhteisessä kirkossa. Vs. viestintäpäällikkö Eevu Heikura lisäsi, miten em. asia otetaan huomioon kirkon viestinnässä. ”Kirkon moniäänisyys on välillä haastavaa, vaikka se yleensä on rikkaus. Meillä on ydinviesti, mutta tunnistamme kirkossa olevan erilaisia näkemyksiä. Niiden välillä tulee käydä kunnioittavaa keskustelua.

Vähän vastaavanlaista kysyi Viivi Ali-Löytty: miksi kaikki lähetysjärjestöt eivät noudata kirkon linjauksia virkakysymyksessä?

Ehkä nuo virallisesta linjasta poikkeamiset kahdessa asiassa menevät päittäin tasan?

****

Valtiovallan tervehdyksen esitti tällä kertaa ministeri Annika Saarikko videon välityksellä. ”Joulua ei ole peruttu”, kertoi ministeri. Merkittävää oli, että hän lupasi kirkkolain sähköistä kokousta koskevalle muutokselle nopeaa käsittelyä.

Leivoskahvit valtiovalta tarjosi kuitenkin livenä paikan päällä.