Kirkolliskokouksen kevätistuntokauden viimeisenä päivänä tänään perjantaina keskusteltiin lähes koko ajan klo 9:stä klo 14:ään avioliitosta ja voiko samaa sukupuolta olevat parit vihkiä kirkollisesti. Syömässä toki käytiin välillä.
Kirjoitin noin puoli kahden aikoihin, että ”avioliittokeskustelu kiteytyi lopulta kysymykseen, lausuuko yleisvaliokunta perustevaliokunnan lisäksi jotain”.
Puhemiesneuvosto esitti, että aloitetta valmistelee lähetekeskustelun jälkeen perustevaliokunta, jolle yleisvaliokunta antaa lausunnon. Keskustelussa piispa Seppo Häkkinen esitti, että yleisvaliokunta ei antaisi lausuntoa, vaan aloitetta käsittelisi vain perustevaliokunta.
Kirkolliskokouksen ulkopuoliselle tämä episodi ei ehkä kerro mitään, mutta kokousedustajat tajusivat pointin: yleisvaliokunnan puheenjohtaja on toimittaja Johanna Korhonen ja yleisvaliokunnalta oli ehkä odotettavissa ymmärtävämpi lausunto, kuin aloitteen vastustajat toivoivat. Perustevaliokunta puolestaan on vanhakantaisemman maineessa? Tuo on tietysti vain arvio, eikä pitäisi olettaa olevan motiiveja, joita ei kerrota. Häkkinen perusteli valiokuntakantaansa sillä, että perustevaliokunta riittää käsittelypaikaksi asian luonteen vuoksi. Kerran aikaisemmin on ollut samanlainen tilanne, että avioasiassa on vastustettu yleisvaliokunnan käsittelyä.
Ehkä yllättäen kolme piispaa ilmoitti vastustavansa Häkkisen esitystä: Porvoon piispa Björn Vikström ”jyrkästi”, Helsingin piispa Irja Askola ja Tampereen piispa, perustevaliokunnan pj Matti Repo vain tavallisesti olivat Häkkisen esitystä vastaan. Yllättävää oli se, että piispat näin avoimesti olivat eri mieltä (tai ehkä se einää ole yllätys).
Äänestyksessä päätettiin äänin 61–33 -2 pyytää tuo lausunto myös yleisvaliokunnalta. Tuntumani on, että yleisvaliokunnan lausunnon vastustajat olivat myös aloitetta vastaan, mutta kaikki aloitteen vastustajat eivät vastustaneet yleisvaliokuntaa.
Valiokuntaepisodi muodosti loppunousun tasaisena soljuneelle aviokeskustelulle, jossa kannatukset ja vastustukset vuorottelivat.
Yksi muukin episodi tosin koettiin, kun puheenjohtaja keskeytti erään puhujan ja pyysi olemaan käyttämättä loukkaavaa kieltä.
Lopputulos oli, että aloite kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta eteni valiokuntakäsittelyyn ja palaa täysistuntoon syksyllä tai ensi keväänä.
****
Valiokunnat ovat kirkolliskokouksen toimielimiä, jotka valmistelevat aloitteita ja esityksiä täysistunnon käsittelyyn. Jokainen kirkolliskokousedustaja on jonkun valiokunnan jäsen. Valiokuntaan asiat lähetetään lähetekeskustelun siivittäminä.
Perustevaliokunta arvioi teologisia perusteita, yleisvaliokunta yleensä seurakuntien ja kirkon toimintaan sekä ihmisten elämään liittyviä käytännön asioita. Lisäksi on olemassa mm. hallinto-, laki-, talous- ja käsikirjavaliokunnat.
Kirkolliskokoukseen asiat tulevat vireille edustajien tai hiippakuntavaltuustojen aloitteina tai kirkkohallituksen esityksinä. Kymmenen kirkon jäsentä voi tehdä aloitteen hiippakuntavaltuuston kautta.
Avioliittokeskustelusta vielä: Keskustelua käytiin kolmena päivänä. Puheenvuorojen määrää en laskenut, mutta lienee ollut 60–70.
Keskustelu oli pääosin kunnioittavaa, joskin poikkeuksiakin oli. Minusta muutamat puheenvuorot olivat varsin kovia, kun ottaa huomioon, että niitä esittivät kirkon edustajat. Oli myös rakastavia ja pehmeämpiä puheenvuoroja. Joskus tuntui, elämmekö jossain kuplassa irrallaan ihmisten elämästä?
Todettiin, että nyt esitettiin vain omia mielipiteitä ja kerrottiin omasta suhteesta avioliittoon ja seksuaalisuuteen. Keskustelu voi alkaa vasta tämän jälkeen.
Aika näyttää, miten tässä asiassa edetään. Seksuaalivähemmistöjä toivottavasti lohduttaa, että kirkossa monet haluavat heitä puolustaa ja taata kaikille samanlaisen aseman kirkossa.
Irja Askola kukitettiin
Helsingin piispalle Irja Askolalle tämä oli ainakin tässä muodossa viimeinen istuntoviikko, sillä hän siirtyy eläkkeelle ennen marraskuun istuntoa.
Irja-piispa kiitettiin ja kukitettiin ja hänelle osoitettiin suosiota seisomaan nousten. Koskettava hetki. Suomen ensimmäisen naispiispan aika virassaan on päättymässä.