Piispa Häkkinen saarnasi avajaismessussa

Istuntoviikko aloitettiin perinteiseen tapaan messulla Maarian kirkossa maanantaina aamulla. Toimitusvastuussa oli Mikkelin hiippakunta, jonka joukoissa nyt olivat myös Päijät-Hämeen edustajat!

Piispa Seppo Häkkinen saarnasi keskiajalta olevan Jeesus ristillä -puuveistoksen alla. Historiaa huokuu vanhoissa kirkoissa.

Häkkinen kertoi olleensa nyt 20 vuotta kirkolliskokouksen jäsen, mikä tuo perspektiiviä.

Saarnan tuiki ajankohtaisena aiheena oli kahden maan kansalaisuus, jolla kristityn asemoitumista usein kuvataan. Olemme maan ja taivaan kansalaisia.

Kristityt kunnioittavat esivaltaa – tekee mieli lisätä, että soveltuvilta osin – ja antavat keisarille, mikä keisarin ja Jumalalle, mikä Hänelle kuuluu.

Hän muistutti, miten verojen maksaminen on ollut tuhansia vuosia kansalaisten osa. Muutoinkin ollaan yhteiskunnan uskollisia tukijoita. (Blogistin kommentti: Jotkut yhteiskunnan säätämät lait tosin herättävät keskustelua kirkossa.)

Piispa kertoi esimerkin, miten pesulassa satoja vuosia sitten tiedettiin, kummalle kylän papille housut kuuluivat: toisella kuluivat polvet, toisella takamus. Takamus kului kokouksissa istumisesta, polvet rukoilemisesta. Häkkinen sanoi meidänkin tarvitsevan molempia.

LML:n pääsihteeri: kirkko elää ajassa ja on kirkko nyt

”Kirkko ei voi olla kirkko jossain toisessa ajassa, kirkon täytyy olla kirkko juuri nyt”, sanoi avajaispuheen pitänyt Luterilaisen maailmanliiton juuri eläkkeelle jäänyt pääsihteeri Martin Junge.

Junge piti erinomaisen katsauksen maailman kirkon nykytilaan.

Hän sanoi meidän elävän rosoisessa maailmassa, jossa kohtaavat Jeesuksen kirkastuneet kasvot tämän maailman rikkonaisuuden, sorron ja väkivallan.

Hän käsitteli puheessaan kirkon asemaa nykyisessä maailmassa. ”Kirkko ei voi langeta kiusaukseen etsiä tulevaisuutta menneisyydestä, jos se haluaa tarttua tilaisuuteensa.

Hän puolusti ihmisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. ”Kirkko ilmentää vakaumustaan, jonka mukaan Kristuksessa ei enää ole eroa juutalaisen ja kreikkalaisen, orjan tai vapaan, miehen tai naisen välillä."

Hän puhui myös jännitteistä kirkossa: ”Kirkon jakautumisen ja eriytymisen äärellä olen miettinyt, miten oikeassa kirkko tai jokin ryhmä kirkon sisällä voi olla, jos oikeassa oleminen tapahtuu yhteyden kustannuksella.”

------

Ohjelmassa on iltapäivällä ja illalla lähetekeskusteluja mm. talousarviosta ja illalla esittely kirkkolakiuudistuksesta.