Tämän kirkolliskokouksen nelivuotiskauden (2016 - 2019) viimeinen istuntoviikko alkaa maanantaina. Avajaisjumalanpalvelus on Turun tuomiokirkossa, jossa Espoon hiippakunnan edustajat ovat toimitusvuorossa.

Samassa paikassa juhlallisesti aloitettiin toukokuussa v. 2016. Jo paikka huokuu vuosisataista historiaa, ja tulevaisuutta.

Itselleni tulee samalla täyteen toinen kausi kirkolliskokouksen maallikkojäsenenä. Se on ollut mielenkiintoista aikaa. Aurajoessa on virrannut paljon vettä tuona aikana ja maailma muuttunut. Jotain on tapahtunut kirkossakin, vaikka enemmän uudistuksia olisin toivonut. Kuten sanotaan, iso laiva kääntyy hitaasti.

Sen verran tyytyväinen ja innostunut kuitenkin edelleen olen, että asetun ehdolle helmikuun vaaleissa uudelle nelivuotiskaudelle.

Varsinainen työ tapahtuu Turun kristillisellä opistolla, muutama kilometri tuomiokirkolta, mutta Aurajoen tuntumassa sekin.

****

Maanantaina alkavan viikon aikana yritetään saada kesken olevat asiat päätökseen, sillä ne eivät juuri siirry kirkolliskokouksesta toiseen. Paitsi kyllä siirtyvät. Melko varmaa on, että monia tälläkin kaudella käsiteltyjä asioita tulee esille seuraavallakin kaudella.

Tulevaisuustoimeksiannosta riittää jälleen eri vaiheissa olevia asioita, mm. alistussäännösten purkaminen, mikä tarkoittaa seurakuntien tekemien päätösten kirkkohallitukselle alistamisen vähenemistä (Museovirasto varmasti säilyy), sekä nuorten ja nuorten aikuisten osallisuuden vahvistaminen.

Kirkon talous on yhä painavampi asia. Syysviikolla käsitellään budjettia ja toimintasuunnitelmia, joissa yksi juonne on sopeuttaminen. Se on moninkertaisesti vaikeampaa kuin toiminnan laajentaminen.

Useita edustajien tekemiä aloitteita on käsittelyssä, mm. sidonnaisuuksien ilmoittaminen, pyhiinvaellustoiminnan kehittäminen. Jäseniä kiinnostava asia on kummien määrän vähentäminen yhteen.

Olen hallintovaliokunnan jäsen ja olemme kesän aikana valmistelleet mietinnön sidonnaisuuksien ilmoittamisesta, mikä tarkoittaa, että luottamushenkilöiden ja ainakin johtavien työtekijöiden tulisi ilmoittaa sidonnaisuutensa. Kunnissa se on jo käytössä.

****

Torstai-iltana vietetään tämän kirkolliskokouksen päätösjuhlaa.

Tapio Luoman edeltäjä arkkipiispana, Kari Mäkinen sanoi eräässä päätöspuheessaan, että kirkolliskokouksessa (ja kirkossa) eletään muutoksen ja pysyvyyden jännitteessä. Se tarkoittaa tulevaisuuden ja historian taitekohtaa.

Perjantaina on vielä aamulla messu Maarian kirkossa ja istunto päälle. Iltapäivällä kotiin.

Yhteenvedon aika näistä neljästä vuodesta on ehkä paikallaan vasta loppuviikolla. Tässä blogissa kerron päivittäin tapahtumista.