Tiistaina aamupäivällä käytiin yllättävän vilkas keskustelu Helena Paalanteen aloitteesta, jossa hän ja joukko allekirjoittajia esittivät piispan kelpoisuusehtoihin lisättäväksi pappeuden lisäksi, että "hänellä on viran hoitamiseen tarvittavat edellytykset".
Aloitteen virittäjänä lienee ollut talvella käyty arkkipiispanvaali, jossa yksi ehdokas ilmoitti, että ei valituksi tullessaan suostuisi vihkimään naisia papeiksi tai alttariyhteytyöhön heidän kanssaan.
Aloitteen lähetekeskustelusta syntyikin vilkas keskustelu naispappeudesta, anteeksi tuo termi, mutta siitä oli kysymys. Työjärjestelyjä on tehty viime vuosina "herrasmiessopimuksilla", kuten Paalanne kuvasi.
Kiistan papin sukupuolesta sanottiin edelleen kytevän ja johtavan siellä täällä syrjintään. Syrjinnän on jopa todettu lisääntyneen. Tähän vaadittiin muutosta.Työt pitäisi kyetä hoitamaan, eikä ihmisiä saa syrjiä!
Marjaana Toiviainen ihmetteli, kun eturivi eli piispat olivat hiljaa. Sen jälkeen myös sieltä vuoronperään noustiin puolustamaan sukupuolten tasa-arvoa pappisvirassa. Seppo Häkkinen tosin vastusti aloitetta, koska nykyisellä sanamuodolla on pitkä historia ja teologiset perustelut.
Oulun piispa Samuel Salmi jyrähti, että "tämän pelleilyn on loputtava!" Pappien - ja piispankin - on kyettävä alttariyhteistyöhön molempien sukupuoltan kanssa. Toki piispat niin tekevätkin tällä hetkellä.
Kirkkoherra Päivi Linnoinen toi esiin piispan aseman kirkkoherrojen esimiehenä, joka ei suju, jos piispa ei hyväksy naista papin virassa.
Jaana Hallamaa huomautti olevan eri asian olla eri mieltä kuin tulla syrjäytetyksi. Syrjinnässä ei ole kyse mielipiteestä.
Aloitteen vastustajien mielestä lisäystä kelpoisuuteen ei tarvita, vaan annetaan äänestäjien päättää. Luotetaan kai siihen, että naispappeuden vastustaja ei voi tulla valituksi piispaksi. Toisaalta jo ehdokkuuskin pitää keskustelua aiheesta yllä.
Vaikka kirkossa sanotaan, että liberaali-konservatiivi -jakoa ei ole, tai ainakaan ei sellaisesta saisi puhua, tässäkin asiassa tuntui aloitteen kannatus ja vastustus noudattelevan tuota jakoa.
Aloite meni hallintovaliokuntaan, jolle perustevaliokunta antaa lausunnon. Valiokunnan mietintö tulee syksyllä täysistuntoon.
Somessa moni ihmettelee, miksi sukupuoliasiat ovat kirkossa niin tärkeitä? Ehkä siksi, että ne ovat sitä elämässä ylipäätään?
Iltapäivällä nuijittiin uusi kirkkolaki ja kirkkojärjestys ripeästi pykälä kerrallaan valmiiksi. Aihetta oli pohjustettu maanantaina iltakoulussa. Seksiasiohin verrattuna lakipykälät eivät herätä intohimoja.
****
Omassa hallintovaliokunnassani tapahtui äsken puheenjohtajan vaihdos: Tapio Luoma jätti puheenjohtajan tehtävän ja häntä kiiteltiin kukin ja suklaalla. Seuraajaksi valittiin valiokunnan jäsenenä ollut Lapuan piispa Simo Peura ja Eevi Väistö jatkaa varapuheenjohtajana.