Kirkolliskokouksen kevätistuntoviikko 14. – 18. toukokuuta.

”Kirkolla on aikaa”, kuuluu yksi suosittu sanonta, kun puhutaan kirkon hankkeista. Nyt kirkon mylly jauhaa avioliittokäsitystä. Tuloksena on satoja sivuja mietintöjä, esityksiä esityksistä ja niiden perusteluja. Ensi viikon aikana tulee ilmeisesti käsittelyyn perustevaliokunnan mietintö aloitteesta, jossa esitettiin kirkon avioliittokäsityksen laajentamista niin, että myös samaa sukupuolta olevat parit voitaisiin vihkiä kirkollisesti.

Yleisvaliokunta antoi perustevaliokunnalle lausunnon. Viime syksynä tästä äänestettiin: saako yleisvaliokunta antaa lausunnon vai ei, ja se sai luvan.

Nyt perustevaliokunta esittää aloitteen hylkäämistä, yleisvaliokunta kannatti sen hyväksymistä. Vireillä on myös kysymys avioliittoon vihkimisestä luopumisesta. Siitä vallitsee kuitenkin melko laaja konsensus, että ei luovuta.

Kuinkahan monta sataa sivua mietintöä ja pohdintaa tämän asian ympärillä vielä tarvitaan? Kirkolla on aikaa, mutta valitettavasti ihmisten elämä kulkee nopeammalla tempolla ja odottaisi ratkaisuja.

Itse toivoisin jonkinlaisen kompromissin löytymistä, mutta se ei tunnu vielä lainkaan todennäköiseltä. Railo kahden avioliittokäsityksen välillä – ja valitettavasti myös kirkon ja ihmisten arjen välillä – vain kasvaa. Puhetta aiheesta riittää, mutta useimmissa puheenvuoroissa puolustetaan jo moneen kertaa esitettyä omaa kantaa. Harvassa on yritykset avata tietä eteenpäin.

Tämän Pyhän teksteissä kuultiin Jeesuksen toive, että "he yhtä olisivat". Kirkossa oivalsin, että voimme olla yhtä, vaikka olisimme joistakin asioista eri mieltä.

****

Istuntoviikolla käsitellään myös viime vuoden tili- ja toimintakertomukset, missä yhteydessä tullee esille myös muutakin kuin menneen kirjaamista. Muodollisesti iso hanke on kirkkolain kodifiointi eli selkeyttäminen, joka on nyt menossa maaliin.

Ennakkoon paljon esillä on ollut Lähetyslentäjien hyväksyminen kirkon lähetysjärjestöksi. Pari kirkollisiin vaaleihin liittyvä aloitetta tulee lähetekeskusteluun kuten myös aloite kirkon raamattukäsityksen puolesta. Jälkimmäinen saattaa olla kiinnostavaa, jos ryhdytään puhumaan erilaisista tulkinnoista.

Yksi viikon kohokohta (ei lähtemisen vuoksi) ovat arkkipiispa Kari Mäkisen läksiäiset. Hän on viimeistä kertaa nyt kirkolliskokouksen puheenjohtajana. Syksyllä siinä tehtävässä on Tapio Luoma.

Seuraan tällä palstalla viikon tapahtumia mahdollisuuksien mukaan.