Torstain ja ehkä koko viikon suurin päätös kirkolliskokouksessa oli hiippakuntajaon muuttaminen. Se tarkoitti 24 seurakunnan hiippakunnan muuttumista. Suurin muuttaja on Hollolan rovastikunta eli Lahden seutu, joka siirtyy Tampereesta Mikkeliin.

Osa seurakunnista halusi muutoksia, osa vastusti. Päijät-Hämeessä kai tyrmistyttiin.

Keskustelu jatkui tänään. Perusteluja esitettiin puolin ja toisin: ”kokonaiskirkon etu” ja ”seurakuntia kuunneltava” toistuivat eri muunnoksina. Jossain kohdassa tulivat mukaan yliopistojenkin reviirit.

Risto Tuori teki kompromissiesityksen, että Hollolan rovastikunta säilyisi Tampereessa, mutta muutoin päätettäisiin esityksen mukaan. Pekka Kosonen lisäsi siihen Pieksämäen ja pari muuta seurakuntaa.

Päivi Raunu teki esityksen, että koko esitys hylätään, jolloin rajat olisivat säilyneet entisellään. Kannatin häntä sekä Hollolan rovastikunnan säilymistä Tampereessa.

Äänestykset menivät siten, että Tuori voitti Kososen esityksen äänin 63-31, 13 (!) tyhjää, ja valiokunnan mietintö eli kirkkohallituksen esitys voitti Tuorin 71-36, 1 vaiti.

Lopuksi äänestettiin vielä koko esityksen hylkäämisestä. Se hävisi 77-30, 1 vaiti.

Näin muutokset astuvat voimaan ensi vuoden alusta ja seuraavat kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalit käydään sen mukaisesti. Tuli mieleen afrikkalainen sanonta, kun pitkällä vaelluksella jäädään odottamaan, että sielu tulee perässä. Identiteetit eivät muutu hallintopäätöksellä eivätkä hetkessä.

Piispat lupasivat, että muutokset tehdään "saattaen vaihtaen".

****

Illalla tavattiin nuoria nuorisotalo Vimmassa ja tutustuttiin lasten ja nuorten asioihin. Käytiin ryhmissä hyviä keskusteluja. Kuultiin, että lapset ovat luovia, luovempia kuin aikuiset, jotka ovat puolestaan hyviä järjestelijöitä.

Mitä kysyisit lapsilta? Miten lievennetään eriarvoisuutta?

Perjantaina osallistutaan aamulla päätösmessuun ja täysistunnossa tehdään päätöksiä. Sitten on viikko jälleen mennyt. Valiokunnat saivat jälleen kotitehtäviä kuten oma hallintovaliokuntanikin valmistelee marraskuuhun mennessä mietintöä sidonnaisuuksien ilmoittamisesta.