Kirkolliskokouksen istuntoviikko päätettiin nenäpäivänä

Istuntoviikko melkein päätettiin messuun Maarian kirkossa. Messussa saarnannut Niilo Pesonen puhui vanhurskaudesta, jonka merkitystä selkosuomeksi harva tietää. Yksi mahdollinen merkitys voisi olla ’oikeamielisyys’, jota Piplia 2020 käyttää. Pesonen muistutti, että kristinusko – ja kristityt, haluaa tehdä parempaa maailmaa.

Viikko melkein päätettiin messussa, sillä vielä oli täysistunto, jossa vietiin päätökseen viikon aikana valmisteltuja asioita.

Täysistunnossa merkittiin ensimmäisen kerran edustajien sidonnaisuudet tiedoksi. Tästä lähin ne ilmoitetaan kerran vuodessa.

Evankelisen lähetysyhdistyksen ELY:n hyväksyminen kirkon viralliseksi lähetysjärjestykseksi tapahtui yksimielisesti, mutta asia ei ollut sillä selvä. Perustevaliokunta esitti ELY:n hyväksymistä muutoin yksimielisesti, mutta eriävässä mielipiteessä esitettiin lähetystyön kokonaisarviointia omaksi ponneksi. Valiokunnassa esitys kokonaisarvioinnista hävisi äänin 9–9, kun puheenjohtaja Matti Repo ei kannattanut esitystä ja näin valiokunta ei esittänyt kokonaisselvitystä.  Markku Orsila esitti täysistunnossa uudelleen tuota kokonaisselvityksen tekemistä.

Kokonaisselvityksen kannattamisessa ja vastustamisessa nähtiin erilaisia piilovaikuttimia. Oliko kokonaisselvityksen vastustamisen taustalla esimerkiksi virkakäsitys eli naisten pappeus, jonka noudattamista ei haluta arvioitavan tai halutaan arvioida? Puheenvuorot noudattivat perinteistä ”osapuolijakoa”.

Tarve taitaa kuitenkin olla paljon laajempi ja suurempi kuin vain kysymys pappien sukupuolesta. Yksi tarve lähetystyön tekemisen tutkimiseen on, miten kansainvälistä työtä kyetään tekemään, kun resurssien trendi on supistuva.

Orsilan esittämästä ponnesta äänestettiin: Valiokunnan esitys 51, Orsilan esitys 47, 1 tyhjä, 10 pois. Eli ei selvitetä.

****

Arkkipiispa totesi päätösanoissaan, miten tärkeätä on saada kokoontua normaaleissa puitteissa. Hän otti esille aikioinaan arkkipiispana yli sata vuotta sitten olleen Gustaf Johanssonin, joka puolusti silloin vahvasti saamelaisten asiaa. Johansson oli todennut erään raskaan kokousviikon jälkeen: "Herra auta!"

Kenttäpiispa Pekka Särkiöi oli ainakin tällä kertaa viimeisen kerran kirkolliskokouksessa ja hänet hyvästeltiin.

****

Torstai-illan Kakolan vierailusta jäi matkaevääksi hyvä ohje: ”Mieti ennen kuin ajattelet”. Sen oli joku vanki kirjoittanut sellin seinään. Toinen eväs voisi olla äsken veisattu VK 399; 5.