Kirkolliskokousviikko aloitettiin tänään aamulla Turun tuomiokirkossa. Hulppea kirkko. Lattian kiviä ovat käyneet ja hioneet lukuisat sukupolvet. Kirkon kerrotaan olevan Turun tunnetuin paikka, siis linnaakin tunnetumpi. Historiaa ja traditioita riittää.

Espoon hiippakunnan edustajat olivat toimitustehtävissä. Piispa Kaisamari Hintikka saarnasi. Tekstinä oli hankalantuntuinen vertaus kuninkaan pojan häistä, joihin monia kutsuttiin, mutta heillä oli erilaisia syitä, että eivät ottaneet kutsua vastaan. Erityisen hankala kohta oli se, jossa eräällä kutsuille tulleella ei ollut juhlavaatteita yllään.

”Jos Jumala kutsuu valtakuntansa juhlaan aivan kaikki, silloin meidänkin on syytä olettaa, että jokainen on kutsuttu – ja huolehtia siitä, että jokainen tuntee olevansa yhtä arvokas, tervetullut, kaivattu”, piispa Hintikka sanoi.

”Meidän tehtävämme ei ole määritellä, kuka meistä elää uskoaan todeksi oikealla tavalla, kuka lähtee juhlista, ja kuka jää. Se on vain ja ainoastaan Jumalan tehtävä”, hän muistutti.

Messusta kannattaa mainita myös Anna-Mari Kaskisen kirjoittama ajankohtainen esirukous. - - "Sinä jota mitkään inhimilliset sanat eivät riitä kuvailemaan, anna meille uudet sanat, että emme puhuisi toistemme ohi."

****

Avajaistunnossa puhui arkkipiispa Tapio Luoma vallasta. Hän sanoi, että vallankäyttöä on aina tarkasteltava kriittisesti. Vallan käyttäjän joutuu kantamaan vastuuta ja vallasta on oltava valmis myös luopumaan. Valtaa ei voi omistaa.

Valtakeskustelua sivusi myös valtiovallan tervehdyksen esittänyt uusi kirkkoministeri Hanna Kosonen. ”Valtaa omaavan on katsottava peiliin monta kertaa päivässä.”

Päivän pääaiheena oli lähetekeskustelu kirkon ensi vuoden budjetista ja toimintasuunnitelmista. Muutama aihe siitä herätti puheenvuoroja.

Hautapaikkarekisterin perustaminen herätti vastustusta ja moni piti sitä turhana. Sen sijaan useampi edustaja kävi kannattamassa aloitetta pyhiinvaelluskeskuksen perustamisesta Turkuun. Myös nuorten osallisuuden vahvistamiseen tarkoitettu määräraha-aloite sai kannatusta.

Piispa Teemu Laajasalo piti hieman erilaisen puheenvuoron, kun ei vaatinut lisää tai pois määrärahoja. Hän vihjasi, että tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tee?

Laajasalo kehotti käynnistämään soittokampanjan: Soitetaan jokaiseen perheeseen! Tavoitteena on saada nuoret perheet kastamaan lapsensa. ”Olemme hyviä rakentamaan laitureita, mutta sillan rakentaminen ei tahdo onnistua”, väitti Laajasalo.

Budjetti- ja toimintasuunnitelmaesitys menee lähetekeskustelun avittamana talousvaliokunnan käsiteltäväksi ja palaa myöhemmin tällä viikolla täysistuntoon.