Tänään käsiteltiin talousvaliokunnan mietintöä kirkon ensi vuoden budjettiehdotuksesta ja toimintasuunnitelmista. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Tapio Tähtinen sanoi valiokunnan käyttäneen täysimääräisesti sitä valtaa mikä heillä on – mutta vastuullisesti.

Budjettikäsittelyhän menee niin, että kirkkohallitus (=viranhaltijat) tekee esityksen, jonka luottamushenkilöt (= kirkolliskokous) hyväksyy sellaisenaan tai muutettuna. Täysistunnon puolesta talousvaliokunta tutkii ensin esityksen ja antaa siitä mietinnön.

Peruskysymys on, miten keskushallinto (= kirkkohallitus ja hiippakunnat) sopeutetaan supistuviin tuloihin. Seurakuntien keskusrahastomaksuahan pienennettiin jo pari vuotta sitten ja keskushallintoa on siitä lähtien sopeutettu siihen.

Valiokunta ei hyväksynyt sitä, että seurakuntien saamia avustuksia olisi pienennetty. Se olisikin ollut vähän outoa, että seurakunnat olisi pistetty maksamaan takaisin ainakin osa siitä, minkä toista kautta säästivät. Vähään kuin hölmöläisten hommaa peiton jatkamisessa.

Myöskään juustohöylää valiokunta ei hyväksynyt. Supistukset tulee tehdä hallintoa keventämällä ja toimintakulttuuria muuttamalla.

Hautarekisterijärjestelmän hankkimisen valiokunta hylkäsi. Tietohallintohankkeita ja Kipan asioita valiokunta on seurannut tarkasti. Aloite nuorten osallistumisen tukeminen ei saanut määrärahaa, vaan todettiin sen sisältyvän kehykseen. Sen sijaan nuorten osallisuutta vahvistava hanke eteni. Se tarkoittaa, että seurakuntiin on perustettava nuoria edustava toimielin.

Sen sijaan pyhiinvaelluskoordinaattorin palkkaaminen ja pyhiinvaelluskeskuksen perustaminen yhdessä muiden tahojen kanssa sai määrärahan.

Hiippakunnat joutuvat säästämään yhteisestä kokonaistarpeesta 25 prosenttia, loppu säästötarve menee keskushallinnolle.

Seurakuntien keskusrahastomaksu säilyy entisellään (6.5 %), mutta valtion kirkolle/seurakunnille maksama osuus hieman nousee.

Valiokunnan esitykset menivät sellaisiin läpi myös täysistunnossa. Valiokunta on tehnyt paljon töitä pitkin vuotta, ja sen mietintö olikin hyvin perusteltu ja sisälsi täsmäehdotuksia. Toiset tykkää, toiset ehkä eivät.

****

Torstaipäivä aloitettiin Johanna Lumijärven jo isänpäivän teemoihin johdattelemalla aamuhartaudella. Hän jatkoi hienosti Espoon hiippakunnan edustajien pitämien hartauksien sarjaa.

Istuntoviikko ja koko nelivuotiskausi päätetään huomenna. Ensin on messu Maarian kirkossa ja päätösistunto. Tänä iltana vietetään päätösjuhlaa opistolla – jumppasalissa mutta juhlavasti.