Kirkolliskokous koolla Turussa 6. - 9. marraskuuta

Arkkipiispa Tapio Luoman ensimmäinen kirkolliskokous puheenjohtajana alkaa ensi viikon tiistaina, 6. marraskuuta. Piisparivistössä on muitakin uusia kasvoja: Samuel Salmen seuraaja Oulun piispana Jukka Keskitalo ja Tapio Luoman paikalla Espoon piispana, virkaa tekevänä on Antti Kujanpää.

Viikon asioista syyskaudella ovat seuraavan vuoden talousarviot ja toimintasuunnitelmat aina vahvasti esille. Nyt niiden käsittelyyn tuo lisäpontta käynnissä olevan rakennemuutostyö, jonka tarkoituksena menojen vähentäminen.

Talousasiaksi voi laskea tietohallinnon järjestelyjä koskevan ulkopuolisen selvityksen, jossa on paljon pureksittavaa. Asiat eivät ole menneet aivan kuin Strömsössä.

Vaaliasioita ovat aloitteet piispanviran kelpoisuusehdoista ja suosituimmuusvaalin käyttämisestä kirkon vaaleissa. Piispan kohdalla aloitteessa esitetään, että piispalta edellytettäisiin samaa kuin kirkkoherroilta. Lähinnä lienee kysymys siitä, että piispaksi pyrkivän tulisi hyväksyä pappeina sekä naiset että miehet.

Suosituimmuusvaalissa olisi mahdollisuus äänestää useampaa ehdokasta, ensisijaista, toissijaista jne. Jos saa veikata, en usko kummankaan aloitteen tulevan hyväksytyksi.

Iso asia on kirkkohallituksen korkeimman viranhaltijan (jos arkkipiispaa ei lasketa), kansliapäällikön valinta. Valitsijamiehet tekevät siitä esityksen ja täysistunto päättää, suljetuin lipuin. Tehtävä tuli avoimeksi, kun Jukka Keskitalo valittiin Oulun piispaksi.

Mielenkiintoisin asia on minusta kasvatukseen tällä kertaa keskittyvän tulevaisuusselonteon käsittely. Selonteossa avataan näkymiä tulevalle vuosikymmenelle. Miten kirkko toimii tilanteessa, jossa ihmisten tavat, hengellisyys, kieli ja moni muu asia on muuttunut? Siinä on lopulta kyse aivan toiminnan perusteista, mutta käytännössä otetaan kantaa mm. kasteeseen, kummiuteen, rippikouluun ja moniin totuttuihin käytäntöihin.

Espoon hiippakunnan kirkolliskokousedustajien ennakkopalaverissa viime maanantaina kaste ja kummius herättivät eniten keskustelua.

Seurakuntalaisille ehkä pieni asia, mutta seurakunnille ilmeisen iso kysymys on kirkkohallituksen esitys hiippakuntajaon muuttamiseksi. Se tarkoittaisi Päijät-Hämeen siirtymistä Tampereen hiippakunnasta Mikkeliin.

Tampere ja Lahti ovat perinteisesti olleet hiippakunnan kaksi napaa, mikä asetelma muutoksella nyt loppuisi. Napojen liikkeet aiheuttavat aina isoja järistyksiä. Tuskin menee yksimielisesti läpi.

Paljon on taas asioita. Katse niissä on eteenpäin.

Kirjoitan blogiin viikon tapahtumista päivittäin (myöhäisillalla) os. https://markkuja.vuodatus.net/