Avioliittoasian käsittely jatkui torstaina. Ensin käsiteltiin perustevaliokunnan mietintöä aloitteesta, jossa esitettiin vihkioikeudesta luopumisen tutkimista. Valiokunta esitti, että kirkko ei luopuisi vihkioikeudesta.

Tähän esitti edustaja Risto Tuori, että kirkko ei luopuisi ”nykyisessä tilanteessa”. Se tarkoittaisi, että asia voitaisiin ottaa uudelleen esille, jos tilanne muuttuisi. Hän esitti asian palauttamista piispainkokoukselle, joka voisi nopeasti tarvittaessa palata asiaan.

Tuori esitti myös, että jos kirkko luopuisi juridisesta vihkimisestä, se oli vapaa päättämään esimerkiksi, että papit olisivat vapaita siunaamaan, ketä haluavat.

Hän väläytti, että tulevaisuudessa juridinen vihkitoimitus voidaan hoitaa netissä ilman sen kummempia seremonioita. Täytetään lomake ja sillä asia olisi selvä.

Äänestyksessä Tuorin vähän sekava esitys hävisi äänin 83-23, 1 vaiti.

Sen jälkeen jatkettiin eilistä avioliittokäsitteen laajentamiskeskustelua - puolesta ja vastaan. Muutamia otteita:

Olli-Pekka Silfverhuth: Valiokunta ei ole ottanut huomioon Raamatun tekstien sidosta syntyajankohtaansa.”  Siis kontekstuaalisuutta. ”Kun tuijotetaan vain kirjainta, voi henki unohtua.”

Aulikki Mäkinen tarkasteli Lutherin, johon yleensä vedotaan valikoivasti, patriarkaalisia käsityksiä esim. naisen asemasta.

Tuija Kruus: Usko, toivo ja rakkaus, mutta suurin niistä on rakkaus.

Björn Vikström uusi eilisen esityksensä, jossa toivoi asian käsittelyn jatkamista piispainkokouksessa. Hän piti valitettavana, jos asian käsittely loppuisi tähän, kuten tapahtuisi, jos äänestetään mietinnön mukaisesti raukeamaan.

Sammeli Juntunen: Tämä pitää ratkaista järjellä, ei tunteella.

Ulla Ruusukallio: Emme tunne toisten ihmisten todellisuutta.

Mirjami Mäntymaa: Miksi toisten seksuaalisuus tunnustetaan kirkossa Jumalan lahjaksi, toisten ei?

Ville Auvinen: Keskustelu tarpeetonta, kaikki on jo sanottu. Kompromissi ei ole mahdollinen tässä asiassa.

Piispa Tapio Luoma sanoi valiokunnan mietinnön toisen ponnen ( että piispainkokous edistäisi kunnioittavaa keskustelua) ja piispa Vikströmin ehdotuksen olevan lähellä toisiaan. ”Molemmat haluavat keskustelun asiasta jatkuvan.” Hän vähän tasapainoili, mutta tuntui asettuvan mietinnön kannalle.

Piispa Jari Jolkkonen asettui samalle kannalle.

Marjatta Pulkkinen: En halua olla esteenä Jumalan rakkaudelle.

Erkki Koskenniemi lähti antiikin Kreikasta ja lainasi Platonin Pitoja.

Tuula Okkonen otti esille historiallisen näkökulman. Kristityt eivät ole olleet etunenässä vaatimassa esim. orjuuden ja muun sorron poistamista.  Vasta toisen maailmasodan jälkeen on yhdytty Ihmisoikeuksien julistukseen.

Bror Gammals (Ahvenanmaan edustaja) kehotti meitä kyllästämään yhteiskunta armon evankeliumilla.

Joku muisti, että tänään on kansainvälinen homofobian vastainen päivä.

Keskustelu jäi yhä kesken ja on epävarmaa, ehditäänkö se saada loppuun tällä viikolla. Jos ei, se jatkuu marrskuussa.

Iihmettelen vallitsevaa tilannetta, kun noin puolet tai yli kirkosta sallisi samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen, sitä vastustetaan ykseyden säilyttämisellä perustellen? Onko se ykseyttä, jos toista puolta ei oteta huomioon?

Nyt lähdetään arkkipiispa Kari Mäkisen eläkkeellelähtöjuhlaan Turun linnaan.