Tässä blogissa kirjoitan yleensä melko neutraalisti, harvemmin omia mielipiteitäni. Nyt liitän tähän puheenvuoroni evankelioimisen tehostamista koskeneessa lähetekeskustelussa kirkolliskokouksessa 11.11.2021.
"Evankelioimisessa ja evankeliumissa on kyse nimenomaan viestinnästä. Siitä samasta, josta keskustelimme kyselytunnilla keskiviikkona.
Joku sanoi kerran, että useimmat ihmisten ongelmat ja haasteet johtuvat vain viestinnästä. - Viesti ei mene lainkaan perille, tai sanotaan, että ”minut ymmärrettiin eri tavalla kuin tarkoitin”.
Evankeliumin kolahtaminen kunkin omalle kohdalle riippuu tavasta, jolla viesti on välitetty.
Viestinnässä pitää olla lähettäjä ja vastaanottoja. Siinä välissä on viesti. Viestin on oltava vastaanottajan kannalta ymmärrettävä. Viestin laadun määrittelee vastaanottaja, ei lähettäjä.
Pelkkä lähettäminen ei riitä, vaikka joskus kirkon piireissä tunnutaan uskottavan, että riittää, kun yksisuuntaisesti vain lähetetään ja lähetetään. Silloin ajatellaan vain omaa mielihyvää, tunnetaan, että "olen tehnyt velvollisuuteni ja parhaani"..
Viestin on kuitenkin oltava sellainen, että me monenmoiset ihmiset sen ymmärrämme. Sen vuoksi evankelioimistakin on oltava monenlaista. Ehkä juuri sen vuoksi kristinuskokin on jakaantunut niin moneen osaan.
On viestittävä siten, että viesti saavuttaa ihmiset ja että he ottavat sen vastaan. On myös kuunneltava, mitä vastaanottajalla on siihen sanottavaa.
Arvioon viestinnän – tai vaikkapa saarnan - laadusta vaikuttaa oma mielipide sen sisällöstä. Kun se myötäilee omaa kantaani, pidän sitä hyvänä ja onnistuneena.
Evankelioimisessa on kyse lopulta dialogista, vuoropuhelusta."
Kirkolliskokous kokoontuu istuntoviikolle seuraavan kerran toukokuun alussa. Näin ainakin nyt puheeenjohtajisto päätti.