Maanantai oli valiokuntapäivä ja useimmat valiokunnat olivat koolla valmistelemassa myöhemmiun viikon aikana täysistuntoon tulevia mietintöjä. Osa käsittelyistä on aloitettu jo aikaisemmin joko edellisellä istuntoviikolla marraskuussa tai sen jälkeen kokoonnuttaessa. Hallintovaliokuntanikin piti yhden kokouksen istuntoviikkojen välissä.

Asiat tulevat kirkolliskokoukseen joko kirkkohallituksen tai piispaikokouksen esityksinä, jolloin niitä on jo melko pitkälle valmisteltu, tai edustajien ja hiippakuntavaltuustojen aloitteina, jotka edetessäänkin palaavat kirkkohallitukseen valmisteltavaksi. Päätetyt asiat toimeenpanee kirkkohallitus.

Puheenjohtajien neuvosto esittää, mihin valiokuntaan asiat menevät lähetekeskustelun jälkeen. Täysistunto päättää  valmistelevan valiokunnan tai aloitteen raukeamisesta, jolloin sen tie päättyy siihen.

Valiokunnat tekevät asiastaan mietinnön, jota varten joku toinen valiokunta voi antaa lausunnon. Täysistunto, jossa ovat siis paikalla kaikki edustajat, mietintö hyväksytään, palautetaan tai hylätään. Kaikissa vaiheissa käydään yleensä paljon keskustelua, vaikka joku asia voidaan päättää vähin äänin.

Tälläviikolla on melko paljon asioita käsiteltävänä, koska tämän kirkolliskokouksen toimikausi lähenee loppuaan, joten myös asiat on saatava valmiiksi. Normaalisti asioiden käsittely ei jatku nelivuotiskaudesta toiseen, mutta monet päätöstä vaille jääneet aloitteet palaavat seuraavalla kaudella tai vielä seuraavallakin kaudella.

Valiokunnat kuulevat käsittelyn aikana asiantuntijoita. Mietintöjä kirjoittaa valiokunnan sihteeri, oletan, että usein iltamyöhällä tai yöllä, jotta luonnos olisi seuraavana päivänä käsiteltävänä valiokunnassa. Valiokunnan ensimmäisessä käsittelyssä ratkaistaan mietinnön suuret linjat ja valiokunnan kanta pääosin. Toisessa käsittelyssä mietintöä tavataan lause kerrallaan ja saatetaan pohtia yksittäisiä sanojakin.

Maanantai-iltana oma hallintovaliokuntani päätti työskentelynsä klo 20 paikkeilla. Sen jälkeen osallistuin vielä epävirallisen Muutoksen tuuli -verkoston palaveriin, ja myöhemmn iltalenkillä kuuntelin lintujen konserttia ja ihaillin auringon laskun viime vaiheita.

Tiistai aloitetaan avajaismessulla läheisessä,keskiaikaisessa Maarian kirkossa. Sen jälkeen on avajaisistunto, jossa arkkipiispa pitää yleensä merkittävän puheen. Avajaispuheissa arkkipiispa käsittelee ajankohtaisia aiheita ja antaa virikkeitä tulevan viikon työskentelyyn.